Egen ved ska hålla mig och Mossa varm i år

Ni som följt den här bloggen sedan tidigare vet att jag gärna tar med mig katten överallt – och så även i trädgården. Det här året har jag bestämt mig för att börja elda med egen ved, i stället för att köpa säckar på macken varje gång. Självklart har Mossa fått göra mig sällskap.

Men det finns såklart lite säkerhetsrisker, och jag vill ju inte att något ska hända henne (eller mig, för den delen). Innan jag börjar med att hugga, såga och klyva har jag bestämt mig för att investera i lite bra säkerhetsutrustning.

Min säkerhetsutrustning

På benen ska jag använda ett par huggarbyxor som fått bäst i test. Även fast dom heter huggar-byxor, så är det egentligen mest mot sågklingan dom är tänkta att skydda. Dock kommer jag även att bära dom även när jag klyver veden med yxan. Varför inte? Det ger ju åtminstone lite skydd.

Nu är bara frågan om det finns huggarbyxor i kattstorlek?

Förutom huggarbyxor ska jag köpa lite mer utrustning så att det går så smidigt och säkert till som möjligt. Ett par coola och bra skyddsglasögon lär jag definitivt behöva. När jag använder motorsågen kan ju flisor och smuts flyga lite hur som helst. På tal om motorsågar så kommer jag ju att behöva en motorsåg också. Visst går det att såga för hand, men det tar ju lite väl lång tid (och energi). Förmodligen blir det en batteridriven motorsåg. De brukar låta lite mindre, och stackars Mossas öron är ju lite känsliga.

Kul och billigt

Att fixa egen ved från den egna marken är ju billigt. Att köpa vedsäckar tycks ha blivit lite dyrare på senare tid. Tidigare kunde jag få en säck från en granne lite då och då – men han har ju flyttat nu, så det är ju synd. Synd för Mossa också, som hade en fin kattkompis att hänga med där.

Med lite högre elräkningar på senare tid så ska nog mitt vedprojekt gå med plussiffror på ganska kort tid. Men det är ju inte bara för att det är billigt – det är också ett tillfälle att komma ut med Mossa och få lite frisk luft. Att göra det själv är roligare, även om det kanske innebär mer arbete och tidsåtgång än att bara stanna vid macken och köpa en färdig säck.

Framöver kanske jag hittar på fler roliga projekt som gör det lite varmare och mysigare i huset. Det är ju ingen panik än – men till vintern är det nog dags.