Katten får äntligen en ökad status med ny lag

Äntligen får katter i Sverige en ökad status, från och med den 1 januari 2023 ska alla katter IDmärkas med microchip och registreras. Katter som kommer bort av någon anledning kan då spåras tillbaka till sin rätta ägare som får tillbaka sin älskade katt.

Hemlösa katter är ett problem i Sverige, ofta är det katter som av olika anledningar kommit bort från sitt hem. Ofta handlar det om att den blivit skrämd och inte hittar hem igen, katter kan gå långa sträckor och hittas långt hemifrån. Är den då inte märkt och registrerad är det ofta väldigt svårt att hjälpa den att hitta hem igen, utan den kanske hamnar på ett katthem eller får fortsätta vara hemlös med svält och sjukdomar som en vanlig följd.

När den älskade katten kommer bort

Många tar med sig sina katter när de är på campingsemester, men om olyckan då är framme och katten rymmer och blir skrämd kan den vara svår att hitta. Att som ägare då dessutom vara långt hemifrån och behöva åka hem till jobb är hjärtslitande. En liten tröst kan då vara att veta att den är märkt och om den hittas kan den spåras tillbaka till dig.

Kastrera katter som inte ska gå i avel

Okastrerade katter vill till varje pris hitta en partner att para sig med, det kan leda till att den ger sig ut på en lång vandring. Den kan skadas eller av andra anledningar inte hitta hem igen, med en märkning får du i alla fall hem din katt.

Det bästa sättet att undvika detta är att kastrera katten, då slipper du även en oväntad överraskning i form av kattungar. Alla som har haft en katthona som löper kan vittna om att det är en jobbig tid med jamanden dygnet runt.

Så går märkning av katt till

Det vanligaste sättet att registrera ett djur idag är genom chipmärkning. Tidigare var det även vanligt med tatuering i örat, men det blir allt ovanligare.

För att få din katt chipmärkt i enlighet med den nya lagen om märkning av katt behöver du låta din katt träffa en veterinär. Chipet är ungefär lika stort som ett riskorn och förs in under huden i kattens nacke. Chipen kan sedan läsas av med en speciell läsare, alla chip har ett unikt nummer vilket sedan kopplas till dig.

För att sedan registrera din katts chip på dig kan du fylla i den blankett som du får av din veterinär som du sen skickar till den angivna adressen. Du kan också gå in på SKKs hemsida och fylla i all information den vägen. Där kan du även göra ägarbyte och ändra dina kontaktuppgifter i framtiden.