Gäst – Knaza Flodström

Mossa är min bästa vän – Vilken är din? Idag presenterar jag vännen Per- Olof Flodström och hans katt.

”Det brukar sägas att en ovanligt sympatisk katt är som en hund.”

Ja, jag vet inte jag. Men det är knappast en komplimang mot en hund om någon säger att den är som en katt – så varför denna husdjurs hierarki?

Jag och min fru hade fram till nyligen en katt som på många vis kan beskrivas som en hund, minst lika uppmärksamhetskrävande som vår yngsta hund Lucy var hon i alla fall. När jag försökte sitta och jobba vid datorn så behövde jag sällan tänkta på det här med att ta mikropauser. Dessa kom liksom naturligt då jag med ojämna mellanrum fick lob att lyfta ned katten från tangentbordet.

Knaza, som hon hette var av naturen väldigt social och kom liksom hundarna springande mot dörren när någon kom på besök för att hälsa. Hennes syster Zinza var mer den klassiska katten som låg och sov gömd i någon vrå tills hon ville ha mat eller släppas ut, så hon var antagligen en katt som var som en katt och inte som en hund?

Vi har tre hundar, den äldsta av dom är nog som en katt. Hon är väldigt självständig och ligger mest och sover såvida hon inte vill leka på sina egna villkor alternativt vill gå ut eller är hungrig.

Frågan är om detta är något som går som en skiljelinje mellan just hundar och katter eller om det är så att både hundar och katter i likhet med människor är individer och därför har de båda arterna båda personlighetsdragen. Fast visst, beträffande det att katter inte går att uppfostras annat än till ögontjänare gällde både Knaza och Zinza, samt att de båda var mycket mer självständiga än våra hundar Penny, Raphael och Lucy. Så till dig som står och väljer mellan en hund och katt, tror jag i slutändan att den aspekten bör bli den avgörande för dig. En hund kräver mer tid och behöver rastas mycket oftare, medan en katt går att lämna en hel dag i det fall du är skiftarbetare eller liknande.

En utekatt är dessutom väldigt lätt att få grannen att hjälpa till med om du måste resa bort, då den enbart behöver maten påfylld en gång om dygnet. I övrigt klarar den sig ganska bra själv tills du är tillbala från Thailand, Spanien eller vart nu semesterplanerna lutar. Fördelen med hund är att den är mycket mer följsam. Knaza brukade följa med på långa skogspromenader med hundarna, men hon gav inget socialt utbyte på samma vis som en hund gör om du är ute och promenerar med den. Så valet och kvalet torde landa för dem flesta där. Mer ansvar i utbyte mot mer uppmärksamhet, eller mer frihet i utbyte mot mindre uppmärksamhet? Fast kom ihåg att en gos-sjuk katt kan både ge och ta ganska mycket uppmärksamhet den också. Fast tillskillnad från hunden så vill den sova ca 14-16 timmar om dygnet. Ungefär som en tonnåring.

Vill du presentera din katt?  Kontakta mig så kan vi hitta en plats här på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *