Vikten av rätt mineraler och vitaminer – VÄLJ RÄTT FODER

När ett husdjur behandlas illa så är det många som blir upprörda. Men om man ger sitt djur undermåligt foder är det inte någon som bryr sig…. Det är väll självklart att det är skillnad på produkter som kostar 100kr och 900kr. Visst – jag betalar säkert lite extra för att köpa ett känt märke men då får jag också alltid hög kvalité.

Läste häromdagen ett inlägg om salt/magnesium på Veterinären.nu om vad man bör tänka på kring just dessa tillsatser i fodret och det är tydligt att man bör ställa höga krav på tillverkarna.

Veterinären börjar med att svara ” Magnesium är ett salt som behövs för skelettet och för att skapa rätt balans i kroppsvätskorna både i och utanför cellerna. ”. Det är alltså extremt viktigt och med tanke på att katten knappast har speciellt varierad kost är det viktigt att rätt mängd finns i fodret.

Får katten för lite magnesium kan problem uppstå som muskelsvaghet, kramper, minskad matlust och sämre skelettkvalité. Det är alltså samma problem som kan uppstå om vi som människor äter för lite magnesium.

Ett riktmärke som man kan ha är 8mg/100kcal för katt och 3mg extra för hund. Men som veterinären även påpekar kan man inte bara mäta innehållet utan allt handlar om en bra kombination i fodret. Veterinären sammanfattar det med ”Om ditt djur är friskt och du ger ett kvalitétsfoder behöver du inte bekymra dig”. Därmed gäller även det bakvända – Om du inte ger ett kvalitetsfoder så…

Sen finns det ju specialfall då man behöver öka mängden av magnesium eller andra kosttillskott. Men det är det inte upp till oss ägare att avgöra. Det ska en veterinär ta beslut om.

Punkt Slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *